Op zondag 2 augustus 1970 waren er in Grouw een drietal dakzitsters, die boven op het dak van koffiebar "De Rebel" zaten. Nadat het dakzitten na drie uur al was afgelopen, moest er weer iets nieuws bedacht worden. Het was namelijk in die tijd de gewoonte om op palen of daken te zitten en het liefst zolang mogelijk. Toen ik 's avonds om tien uur de koffiebar binnenkwam, vroeg ik dan ook of er al een nieuwe stunt was bedacht. Die was er nog niet. Samen met John van Dijk, Jan Aardema en Thys Jonker zijn we onder het genot van een kopje 'koffie' aan het denken gegaan. Na een uurtje denkwerk riep Jan plotseling "We gaan roeien....".Het was daarna even stil. Waarschijnlijk waren we toen al onder de indruk van een groots gebeuren. John doorbrak de stilte met de opmerking "We gaan nonstop van Grouw naar Zwartsluis roeien !". Maar waarom Zwartsluis ? Het bleek dat John daar een gedeelte van zijn diensttijd had doorgebracht.

Maar waar ligt Zwartsluis ? Ik ben meteen naar huis gefietst en heb een paar landkaarten opgehaald. Dat was nog maar het begin, want er moesten ook roeiers en volgboten komen. Na onderling overleg kwamen we tot het volgende plan :

Zondag 2 augustus 1970: Hoe het idee ontstaan is.

Er gaan twee gewone platte roeiboten, met daarin twee roeiers, die elkaar om het half uur aflossen, al roeiend naar Zwartsluis;

Er gaan twee volgboten, roeiboten met aanhangmotor, mee die zorgen voor navigatie/verlichting, eten/drinken en medische verzorging alsmede de persvoorlichting;

Vertrek: dinsdag 4 augustus om 08.30 uur vanaf de Kade.

Het plan stond dus vast, maar er waren nog geen roeiers, laat staan roeiboten. Gelukkig waren de roeiers gauw gevonden, dat waren :

Dries Hoogeveen (19) smid; Dik Faber (20) stukadoor; Jan Aardema (17) schilder en Thys Jonker (16) bakker.


Toevallig waren er twee jongens die van ons plan hoorden en spontaan hun boot beschikbaar stelden en als volgers wilden meegaan. Dat waren Marten Siderius (16) en Gooitzen van de Hoek (15). Leider van deze expeditie werd koffiebareigenaar John van Dijk (24). Ik zelf was toen 18 jaar en zou als volger en perschef de tocht meemaken. Mijn beroep was boekdrukker. Nu moesten er alleen nog roeiboten komen. Daar het al laat was geworden werd besloten om de volgende dag de zaken verder af te regelen.

Staande v.l.n.r. Thys Jonker, Jan Aardema, Marten Siderius, Dries Hoogeveen en John van Dijk. Zittend op de voorgrond Dik Faber.